Kylän kohteita

Pöljän Pysäkki

Bruno Granholmin suunnittelema, vuodesta 1902 kylän maisemassa vaikuttanut asemarakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä pieni rakennus. Se on kappale rautateiden ja kylämme historiaa. Kyläyhdistys omistaa ja ylläpitää kohdetta. Pysäkillä järjestetään erilaisia tapahtumia ja kesäisin Pysäkkiä vuokrataan myös yksityishenkilöille käyttöön, esimerkiksi juhlapaikaksi. 


Pöljän kulttuuripolku

Aikamatka P​öljän kylän sydämeen ja kuohuvalle 1900-luvulle.

Kulttuuripolku sopii mukavaksi päiväretkikohteeksi kaikenikäisille. Kulttuuripolku esittelee kylän historiaa ja matkan varrella pääset katselemaan kaunista kylänraittiamme. Matkan varrella voit pysähtyä leikkimään Pikku-Marjan puistossa, pulahtaa uimassa Pöljän uimarannalle tai paistaa makkarat Metsämaja-kodalla. 

Suosittelemme lähtemään reitille Pöljän Pysäkin pihasta (Pysäkkitie 50, Pöljä), jonne voit turvallisesti jättää autosi parkkiin kierroksen ajaksi. Reitti on kuljettavissa kävellen, autolla tai pyörällä (osa teistä on sorateitä). 

Kohteista löytyy kylähistoriasta kertovia kylätauluja. Kohteet ovat:

  1. Pulaste (Viitostuvan pihassa, 5-tien varressa)
  2. Lassila (Keramiikkastudiolla Kaatrontie 13, Pöljä)
  3. Pöljän kansakoulut (Pöljän koulun piha, Viitonen 2881, Pöljä) - Pihassa myös Metsämaja-kota
  4. Pöljänjärven tiloja (Itäkalliontien ja Ollikkalantien risteys)
  5. Pöljän kotiseutumuseo (Museontie 58, Pöljä) - Pihassa myös Pikku-Marjan puisto ja vieressä yleinen uimaranta
  6. Pöljän pysäkki (Pysäkkitie 50, Pöljä)
  7. Seurantalo (Seurantalontie 1, Pöljä)
  8. Puustelli (Pöljän vanhatie, Luvelahdetien pääty)
  9. Pöljän kaupat (Hoikintien alussa entisen kaupan pihassa)

Pikku-Marjan puisto

Pikku-Marjan puisto on kyläyhdistyksemme rakentama ja ylläpitämä leikkipuisto Pöljän kotiseutumuseon pihapiirissä. Leikkipuisto on kaikkien käytössä. Kunnioitathan leikkiessäsi Kotiseutumuseolla mahdollisesti olevia tapahtumia. 

Puisto valmistui vuonna 2018 Leader-tuella, kyläläisten talkoovoimalla ja Siilinjärven kunnan tarjoamalle paikalle. Leikkipuiston löydät osoitteesta Museontie 58, Pöljä.


Metsämaja-kota

Metsämaja-kota rakennettiin kylän yhdistysten voimanponnistuksena vuonna 2019. Pöljän Eräveikot rakensivat talkoilla, kyläyhdistys järjesti rahoituksen, Martat osallistuivat muonitukseen ja Siilinjärven kunta tarjosi sekä maapaikan että rakenntamiseen käytetyt hirret. 

Kota on kaikkien vapaassa käytössä. Kodan ovella on ohjeet avainkoodin pyytämiseen. Huolehditaanhan yhdessä kodan siisteydestä ja turvallisesta käytöstä! 

Kodan löydät Pöljän koulun pihapiiristä, urheilukentän takaa (Viitonen 2881, Pöljä)

Pikku-Marjan puisto on kaikkien vapaassa käytössä Pöljän Kotiseutumuseon pihassa

Pöljän Muisti -kirja

Kauttamme on saatavilla yksittäisiä kappaleita Markku Niskasen kirjoittamaa Pöljän Muisti -kirjaa. Ota yhteyttä, mikäli sinulta puuttuu vielä omasi.